Przeskocz menu

Aktualności

Warto wiedzieć

Etykieta podczas przyjęć na stojąco

W 'Pulsie Biznesu' znajdziemy kolejny kurs etykiety. Temat numeru poświęcony jest przyjęciom na stojąco, które zaczynają wypierać biznesowe obiady i kolacje. 'Przyjęcie stojące pozwala nie tylko zmieścić dużą liczbę gości na stosunkowo niewielkiej powierzchni, ale też oferuje im wolność przemieszczania się, niezbędną do swobodnego nawiązywania kontaktów'. Podczas takich przyjęć etykieta nakazuje zachowywać się z umiarem. Kama Veymont i Piotr Kanarek piszą, że nie powinno się poruszać w rozmowie tematów związanych ze stanem zdrowia, łapczywie sięgać po poczęstunek, korzystać cały czas z tego samego naczynia. Autorzy radzą, aby podczas przyjęć na stojąco, kieliszek z winem trzymać w lewej ręce. 'Odstąpienie od tej zasady i trzymanie kieliszka w prawej ręce powoduje, że dłoń staje się zimna i wilgotna, a przez to nieprzyjemnie ją uścisnąć'. Poważnym błędem gospodarzy jest podanie dań wymagających użycia sztućców. Jeśli jednak takie dania się pojawią, to jedynym wyjściem z sytuacji jest rezygnacja z posiłku. 'Może i będziemy głodni, ale nasz wizerunek wyjdzie z tego bez szwanku'.

PULS BIZNESU, PRZYJĘCIE STOJĄCE, 2006/01/02, KAMA VEYMONT

ContentLink.pl

powrót

Nasze realizacje

Co ostatnio zrobiliśmy

W związku z 15 leciem działalności firmy oraz poszerzeniem świadczonych usług o Wideo na żądanie oraz Telewizję cyfrową, przygoto-waliśmy projekt "ekstremalnej metamorfozy" dla operatora telekomunikacyjnego firmy BAIT. ...

BAIT - Internet provider

BAIT - Internet provider